llmainen kortti on reissaajan perusturva

Oletko lähdössä matkalle Eurooppaan? Sairastumisen varalle kannattaa nyt hankkia Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti – ilmaiseksi. Suomessa sairausvakuutetulla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Sitä näyttämällä Euroopassa reissaava suomalainen pääsee yllättäen sairastuessaan hoitoon paikalliseen julkiseen terveydenhuoltoon.

Monessa Euroopan maassa yksityiset lääkärit ja sairaalat ovat tehneet julkisen terveydenhuollon kanssa sairausvakuutussopimuksen. Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy myös näiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja yksityisissä sairaaloissa. Asiakas maksaa hoidosta saman verran kuin maan omat asukkaat. Laskun hoidon oikeasta hinnasta maksaa Suomen valtio.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen, ja Kela uusii kortin automaattisesti kahden vuoden välein. Kela herättelee suomalaisia tilaamaan kortin.

– Pienillä paikkakunnilla terveyskeskus voi olla ainoa paikka, josta saa hoitoa. Monet lääkärissäkäynnit sujuvat toki matkavakuutuksellakin, mutta vakavampia oireita, kuten rytmihäiriöitä tai astmakohtauksia, hoidetaan vain julkisessa terveydenhuollossa, esimerkiksi sairaalassa.

Julkisessa terveydenhuollossa tarvitaan eurooppalaista sairaanhoitokorttia, kertoo pääsuunnittelija Noora Heinonen Kelan terveysosastolta.

– Vaikeissa tapauksissa, kuten liikenneonnettomuuksissa, sairaanhoito annetaan siellä, missä se lakisääteisesti kuuluu tarjota ja voidaan parhaiten antaa eli yleensä paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa, Heinonen herättelee.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pääsee hoitoon myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen niin vaatiessa. Matkavakuutuksissa näitä tilanteita on voitu rajata. Sairaalassa annetun hoidon hinta voi myös ylittää matkavakuutuksen hoitokaton.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Tavallisin kysymys on, tarvitseeko matkavakuutusta maksava matkailija eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

– Kyllä tarvitsee. Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan, ja matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten. Matkalle lähtijän on siksi hyvä aina hankkia molemmat!

KELA

Sharing is caring!
» Lisää juttu sivulle » Lähetä meille juttu »